10 de maig 2012

Venedors d'e-fum



Hi va haver una època (no massa llunyana) en què els actors del món del llibre, des d’editors a escriptors, no podien acabar cap entrevista, conferència o taula redona sense haver de respondre alguna pregunta referida a Harry Potter. Ara és el llibre digital el que ha agafat el testimoni del mag de la senyora Rowling. Tothom en parla, al sector, però el ben cert és que el llibre electrònic viu en una bombolla (econòmica i mediàtica) des del mateix moment de la seua aparició. Si més no, a l’Estat espanyol. Les minses vendes de contingut, que molts no volen veure, ho acrediten. El secretisme pel que fa a les dades és la norma. I entremig hi ha qui s'entesta a reiterar que les vendes d'e-books pugen disparades, imparables. Els anglesos tenen una expressió per a casos com aquest. Ells en diuen self-fulfilling prophecy, és a dir, una profecia que, per la seua pròpia naturalesa, contribueix a acomplir-se. Qui se'n beneficia, d'aquest estat de confusió en un àmbit clau per al futur del sector editorial? En parlem a l'article "Venedors d'e-fum", publicat al Quadern d'El País.

2 comentaris:

Ramon Gimeno ha dit...

Tal com dius en l'entrada i en l'article, una cosa és la venda de dispositius e-books, que beneficien les empreses que els comercialitzen, i una altra la venda de continguts, de llibres pròpiament dits, que hauria de beneficiar el món editorial. Com a anècdota, un familiar es va comprar un llibre electrònic i disposa de 3.000 llibres pels quals no ha pagat ni un euro (imagine que algun amic li'ls facilitaria). Si s'ha de llegir tots els llibres que li interessen abans de comprar-ne de nous... Potser en deu o vint anys hi haurà un esclat de la venda de llibres, qui sap.

Per altra banda, hi ha la qüestió de l'oferta i, particularment, de l'oferta en català, que fins on jo sé no és que siga per a llançar coets. Per a què vaig a gastar diners en un llibre electrònic si els llibres que vull llegir no estaran disponibles o els hauré de comprar en castellà (en el cas que siguen traduccions)? Crec que es podria parlar d'un cercle viciós.

En qualsevol cas, la situació està molt ben descrita en el teu article d'El País. Aprofite per a animar-te a parlar més sovint d'estos temes en el blog!

Tirant al cap ha dit...

Moltes gràcies pels teus comentaris, Ramon. Molt bo l'exemple del teu familiar. En l'àmbit digital (també, ara, en el dels e-books) hi ha molta síndrome de Diògenes: acumulació desmesurada d'arxius que mai podrem ni tan sols obrir.
L'oferta ha de millorar molt, és clar, però és com el peix que es mossega la cua: amb la pirateria ingent, la baixada de vendes generalitzada i la venda residual... Qui vol/pot invertir en llibre digital (perquè els llibres digitals no es fan gratis) en aquestes condicions?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...