20 de juliol 2007

Fundació Bromera


Avui tenim reunió del patronat de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura (FBFL). Com sempre, es tracta de revisar el que s'ha fet els últims mesos, veure com estan els projectes en marxa i definir les accions estratègiques de futur.
La FBFL va nàixer l'any 2002 amb l'ambiciós però urgent, peremptori objectiu de promoure la lectura en valencià, principalment al País Valencià, el territori més reticent de l'Estat a llegir en la llengua pròpia. D'aleshores ençà s'han organitzat centenars d'activitats: des de xarrades per a pares i mares, professorat i bibliotecaris fins a jornades culturals, plans de foment lector en diverses poblacions, assessorament a ajuntaments i entitats públiques, organització de cursos, les maletes viatgeres, sessions d'animació lectora en escoles, contacontes, etc., etc., etc. Trobareu les memòries d'activitats dels últims anys en aquest apartat de la web. Ha estat una tasca callada, silenciosa, quasi soterrània però (i d'això no en tinc cap dubte) molt profitosa.
A banda d'aquesta imprescindible feina de formigueta, també s'ha aconseguit dur endavant accions ambicioses i de gran abast, entre les que destaquen la publicació de Llegir per a créixer (més de 100.000 exemplars repartits per a conscienciar pares i mares de la importància de fomentar la lectura en l'àmbit familiar) i les dues campanyes "Llegir en valencià", que per primera vegada han posat a l'abast del gran públic, a través dels diaris (un canal fins aleshores inexplorat per al llibre en valencià), títols i autors significatius del nostre passat i present.
El llibre en valencià no ho té gens fàcil, hi ha molts entrebancs que hem de ser capaços, entre tots, de reconvertir en reptes i solucionar-los. L'alarmant baixa presència dels llibres en valencià a les llibreries o la impossibilitat manifesta i reiterada d'arribar a grans superfícies i altres punts de venda habituals per al llibre en castellà n'és una; el desconeixement (i desinterés) de la població no escolar del que es cou al nostre àmbit literari n'és una altra; i l'arrelament als mitjans de comunicació valencians de la premissa que els llibres mai no són notícia n'és la tercera.
Queda molt per fer i cal anar fent ja. Potser des de la FBFL hi podem fer contribucions d'interés per a, a poc a poc, capgirar una situació francament gens encoratjadora. Us confesse que em fa molta il·lusió formar part d'aquesta entitat i poder contribuir al foment de la lectura des d'una faceta distinta a la d'editor. Perquè, al remat, quina és la feina d'un editor sinó seduir, captivar amb els llibres que publica i, per tant, fer i consolidar lectors?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...