30 de setembre 2006

Els temors d'Updike

Fa unes setmanes, el suplement Babelia se centrava en els temors de l'escriptor davant els nous reptes que planteja la xarxa. Focalitzava el debat en l'article "El final de l'autoria", on John Updike feia una defensa total del paper tradicional de l'escriptor i dels llibreters, als quals no dubtava a definir com "la sal del món dels llibres". Updike hi critivaca les descàrregues gratuïtes d'obres literàries a Internet, i acabava el seu discurs amb una clara defensa del llibre "imprés i enquadernat": "Per a alguns de nosaltres --deia--, els llibres són intrínsecs al nostre sentit de la identitat personal". M'hi apunte.
Aquesta setmana, el Babelia continua amb una discussió que ens acompanya des de fa un temps i que ens acompanyarà de segur en el futur. En l'article "Diálogo entre el libro e Internet", dos escriptors hi donen la rèplica. Andrés Neuman opina que la invisibilitat dels llibres digitals, la fugacitat de les descàrregues o la temptació del "corta y pega" no constitueixen el final de res, sinó "sólo el principio de un camino paralelo, el descubrimiento de un nuevo ángulo de un viejo poliedro". I conclou: "Ser modernos sería más bien contemplar los adelantos técnicos con naturalidad, como una alternativa interesante y no como un drástico punto sin retorno".
Hi estic més o menys d'acord, però hi veig una acusació recurrent: qui expressa reserves davant els reptes que plantegen les noves teconologies és un antiquat, un nostàlgic que té un desconeixement absolut del que està passant. Doncs no, miren vostés, potser no estem tan "al dia" com ens agradaria, i és obvi que les noves tecnologies estan aportant ja (i continuaran aportant en el futur) estratègies utilíssimes per al foment de la lectura, la promoció d'autors i llibres i la venda d'obres que hem de saber aprofitar, però també planteja dubtes seriosos sobre, per exemple, la funció futura de l'editor i el respecte als drets d'autor. Temes gens "menors" des del meu punt de vista.
Queda molt per explorar i per descobrir, però que no se'ns acuse als qui hi posem objecions de "carques", per favor. Explorem les possibilitats d'Internet, però denunciem tot allò que, a la curta o a la llarga, ens perjudica.
Mentre resolem aquests dubtes, seguim les cròniques sobre la primera Trobada de blocs i llibres. El debat està ben obert i planteja molts fronts simultanis. Ocorrerà el mateix amb el congrés que prepara la Generalitat Valenciana amb un pressupost d'un milió d'euros?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...